images/saseheskitsa/tmimaygihnhsdiatrofis.jpg

Προσοχή! Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά

Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αποκαλύπτει την ύπαρξη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ

Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ είναι ευκαιρία να αρχίσουμε τη νηστεία, για αυτό σας προτείνουμε τις πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές :
 
 
 
ΛΑΓΑΝΑ
 
ΥΛΙΚΑ: 600 γρ. (περίπου )αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 450 ml (περίπου) χλιαρό νερό, 1φακελάκι ξερή μαγιά, 1,5 κ.γ. ζάχαρη, 1,5κ.γ. αλάτι, σουσάμι.
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε μια λεκάνη τη μαγιά με 150 mlχλιαρό νερό και την ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε το χυλό με μία πετσέτα και τον αφήνουμε κοντά σε θερμό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για 45 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε περίπου 500 γρ. αλεύρι, 1,5κ,γ αλάτι και περίπου 350 mlχλιαρό νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη που δε κολλάει και ανοίγει εύκολα. Όταν τελειώσουμε με το ζύμωμα, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο στο σχήμα της λαγάνας. Μπορούμε να τις απλώσουμε και πάνω σε λαδόκολλα αν θέλουμε και αν δεν έχουμε τόσα ταψιά. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας το φύλλο σε διάφορα σημεία ώστε να γίνουν τα γνωστά βαθουλώματα της λαγάνας. Στη συνέχεια με ένα πινέλο αλείφουμε με χλιαρό νερό την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το νερό βοηθάει το σουσάμι να κολλήσει στο ζυμάρι μας. Αφήνουμε τις λαγάνες να φουσκώσουν για μία ώρα τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε μερικά σημεία και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα περίπου 30 λεπτά.
 
 
 
ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
 
ΥΛΙΚΑ : 200 γρ. λευκός ταραμάς, 350 γρ. ψίχα ψωμιού, 1 κρεμμύδι, 2 λεμόνια, 1 ποτήρι νερού λάδι, πιπέρι.
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βρέχουμε τη ψίχα του ψωμιού και την στίβουμε καλά. Βάζουμε στο μίξερ τον ταραμά το κρεμμύδι ,τη ψίχα και το πιπέρι και  χτυπάμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι και το λεμόνι, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε, προσθέτουμε ψωμί, λάδι, πιπέρι ή λεμόνι ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις μας.
 
 
 
ΦΑΣΟΛΑΔΑ:
 
ΥΛΙΚΑ: Μισό κιλό φασόλια μέτρια, ένα κρεμμύδι, 4-5 μέτρια καρότα, 2-3 κλωνάρια σέλινο, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, ντοματοχυμός ή ντοματοπελτές, μαϊντανός, αλάτι.
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε τα φασόλια σε μία λεκάνη, τα ξεπλένουμε με νερό, και πετάμε όσα σπόρια δεν είναι καλά. Μετά τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό τόσο όσο να σκεπάσει τα φασόλια, και βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά. Μόλις το φαγητό πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν για περίπου 1 ώρα με κλειστό καπάκι. Εντωμεταξύ κόβουμε τα καρότα σε φέτες ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το σέλινο. Μόλις περάσει η μία ώρα, ξεπλένουμε τα φασόλια για να καθαρίσουν και να βγάλουν ότι φλούδα μπορούν. Γεμίζουμε τη κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό με τα φασόλια μαζί με τα λαχανικά. Βράζουμε για άλλη μια ώρα με μισόκλειστο καπάκι και περίπου 20 λεπτά πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και το αλάτι. Αν δε θέλουμε πολύ ζουμί λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά βγάζουμε τελείως το καπάκι της κατσαρόλας για να εξατμιστεί.
 
 
 
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ
 
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό καλαμαράκια,  φρέσκα ή καταψυγμένα, αλεύρι, χυμός από ένα λεμόνι, 1 φλιτζάνι του καφέ ούζο, αλάτι, λάδι για τηγάνισμα κατά προτίμηση μισό ελαιόλαδο μισό σπορέλαιο.
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Αν έχουμε φρέσκα καλαμάρια, τα πλένουμε τα καθαρίζουμε τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα κεφάλια και τα πλοκάμια τα κρατάμε ατόφια. Βάζουμε τα καλαμάρια σε μία λεκάνη και ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι, το ούζο, και το αλάτι, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για μία ώρα στο ψυγείο. Μόλις περάσει η μία ώρα αδειάζουμε τα υγρά από τη λεκάνη και ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι στα καλαμαράκια , ώστε να αλευρωθούν καλά και να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Σ΄ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι από τα καλαμάρια και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο καυτό λάδι για να έχουν χώρο να τηγανιστούν και να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι με μία τρυπητή κουτάλα για να φύγουν τα πολλά λάδια και σερβίρουμε με λεμόνι.
 
 
 
ΧΤΑΠΟΔΙ  ΚΡΑΣΑΤΟ
 
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο, μισή κούπα ελαιόλαδο, 1/3 της κούπας ξύδι, 1 κούπα κόκκινο ξηρό κρασί, 6 μέτρια χοντροκομμένα κρεμμύδια, 3 σκελίδες χοντροκομμένο σκόρδο, 10 κόκκους μαύρο πιπέρι, 10 κόκκους μπαχάρι, 2 φύλλα δάφνης, αλάτι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε το χταπόδι με το ξύδι, τους μισούς κόκκους πιπέρι τους μισούς κόκκους μπαχάρι, τη δάφνη και μία κούπα νερό να βράσουν. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι αλλά να μη βράσει εντελώς. Το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτουμε το χταπόδι και σοτάρουμε λίγο ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το υπόλοιπο πιπέρι μπαχάρι μισή κούπα νερό και λίγο αλάτι. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί το χταπόδι τελείως και να μείνει σχεδόν με το λάδι του περίπου       1 ώρα και 20 λεπτά.
 
 
 
ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΌΛΑ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΣΥΡΜΑΤΑ
 
 
 
                                                                          Σ.Α.Σ. Ε.Η.Ε.

Θέμα: Τροφές που περιέχουν στοιχεία με αντικαρκινικές ιδιότητες

 
Μετά από έρευνα ειδικών και μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι και οι τροφές συμβάλλουν στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

ΘΕΜΑ : Μεσογειακή Διατροφή

      Μεσογειακή διατροφή είναι ο όρος που καθιερώθηκε για να περιγράψει τον τρόπο διατροφής, τον οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών. Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάβαρντ δημιούργισε την <<Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής>>, η οποία προβάλλει ένα διαιτητικό μοντέλο με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, όπως η προφύλαξη από καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου, η τόνωση του οργανισμού η καλή λειτουργία του εντέρου κ.α.

     Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι των Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικάνους και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους η καρδιακές παθήσεις.

     Το μενού στηρίζεται στη λιτή διατροφή : άφθονα προϊόντα μη επεξεργασμένων δημητριακών (σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι) όπως π.χ. ψωμί (κατά προτίμηση ολικής αλέσης), χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο κρασί, ψάρια και χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών. Αυτά τα βασικά χαρακτιριστικά της Μεσογειακής διατροφής ( κυρίως η υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών), ενδεχομένος και σε συνδυασμό και με τον τρόπο ζωής (life style), προστατεύουν, εκτός των άλλων και τα σημάδια του χρόνου. Σε συνδιασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορό, κ.λπ.) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία και υγεία.

''Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου είνια η τροφή σου""

Ιπποκράτης.

ΘΕΜΑ : Μαστίχα

Ένα δώρο υγείας της ελληνικής φύσης.

 

      Το δάκρυ της Χίας Γης , μια μοναδική , σπάνια φυσική τροφή , ελληνικής  καταγωγής που η φήμη για το άρωμα της και τις ευεργετικές ιδιότητες της φτάνει στα πέρατα του κόσμου . Οι πρώτες αναφορές γύρω από το μαστιχόδεντρο και τη μαστίχα Χίου εντοπίζονται στην αρχαιότητα και ουσιαστικά προέρχονται από τον Ηρόδοτο . Η εξαιρετική  αυτή τροφή βγαίνει από το μαστιχοφόρο σχίνο που καλλιεργείται στη Χίο , και μάλιστα , μόνο στο νότιο μέρος του νησιού.

ΘΕΜΑ : Τα πάντα για την μπύρα

 

ΠΕΡΙ ΜΠΥΡΑΣ
 Μπύρα στα Ελληνικά,  Beer στα Αγγλικά,

 Bier, στα Γερμανικά, Biere, στα Γαλλικά,

 Olut, στα Φιλανδικά, Carveza, στα Ισπανικά,

 Carveja, στα Πορτογαλικά, Carvogia, στα Ιταλικά.

                                               

 Ναι, αλλά τι είναι τελικά ;