Εξοικονομηση ενεργειας - η ΔΕΗ κοντα στους μαθητες.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μαθαίνω πώς να εξοικονομώ ενέργεια» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο των δράσεων του Ετήσιου Στόχου Εξοικονόμησης Ενέργειας όπως αυτός καθορίζεται από Ευρωπαϊκή Οδηγία. 
Το Πρόγραμμα στην πρώτη του φάση αφορά στην εκπαίδευση περίπου 33.000 μικρών μαθητών, οι οποίοι φοιτούν σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία των Δήμων Περιστερίου, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Ίλιου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Χαϊδαρίου.  


Στόχος του Προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού για το σύγχρονο, σημαντικό θέμα της βιώσιμης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα αφορά την: 

• Ενημέρωση για τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης ενέργειας στο περιβάλλον.
• Ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας
• Πληροφόρηση για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας 
Η υλοποίηση του Προγράμματος Εκπαίδευσης ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου 2019 και πραγματοποιείται από εκπαιδευμένους απόφοιτους, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Το εκπαιδευτικό υλικό, επιμελήθηκε επιστημονικά το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το Πρόγραμμα έχει χρονική διάρκεια μιας διδακτικής ώρας. Είναι προσαρμοσμένο και πραγματοποιείται ανά τάξη του δημοτικού σχολείου, δηλαδή ανά ηλικία και γνωστικό επίπεδο των μαθητών. Περιλαμβάνει: 
1. Προβολή ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους την οποία έχει ετοιμάσει η Πρωτοβουλία Sustainable Energy Initiatives, της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2. Συζήτηση και ασκήσεις κατανόησης βασισμένες στην ταινία. 
Στους μαθητές δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος καθώς και επιτραπέζιο παιχνίδι σχετικό με την εξοικονόμηση ενέργειας. 
Το πρόγραμμα υποστηρίζει και προωθεί στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία των Δήμων η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γ’ Αθήνας. Μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς θα υλοποιηθεί σε 65 σχολεία των Δήμων Δυτικής Αττικής και θα έχουν εκπαιδευτεί συνολικά περίπου 12.000 μαθητές
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης μαθητών που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από Πάροχο Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη. 
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τη σχολική χρονιά 2019-2020. Εκτιμάται ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί στα σχολεία των Δήμων Δυτικής Αττικής και έτσι θα εκπαιδευθούν επιπλέον 18.000 μαθητές. Στη συνέχεια το Πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Χώρας.