ΘΕΜΑ : Θερμική καταπόνηση κατά το θέρος

        Κατά τη διάρκεια του θέρους και ιδιαίτερα στην περίοδο που δημιουργούνται ειδικές συνθήκες με αύξηση της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας (συνθήκες καύσωνα) η θερμική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων και προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία .Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζόμενων , σε κλειστούς η υπαίθριους χώρους , βάσει του Νόμου1568/1985 και τις Εγκυκλίους 140120/24.7.89 και 13042/26.6.90 του Υπουργείου Εργασίας , απαιτείται Σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζόμενων σε επίπεδο επιχείρησης.

 

$1§    Το σχέδιο συντάσσετε με την συνεργασία του εργοδότη , του Τεχνικού Ασφαλείας , του Ειδικού Γιατρού Εργασίας και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.

$1§    Στο σχέδιο αυτό εξειδικεύονται τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα που παίρνει η επιχείρηση με στόχο τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζόμενων .

$1§    Επισημαίνεται ότι κατά την σύνταξη του πρέπει να λαμβάνει ιδιαίτερη μεριμνά για τις ομάδες εργαζόμενων με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας ( ομάδες υψηλού κίνδυνου).

A.Οργανωτικά μέτρα

1 . Δημιουργία διαλλειμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

2.  Διαμόρφωση κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων , κυλικείων η άλλων , για την ανάπαυση των εργαζομένων

3 . Διάθεση στους εργαζομένων πόσιμου δροσερού νερού 10-15C.

4.  Προγραμματισμός των εργασιών που καταπονούν θερμικά , εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Β. Τεχνικά μέτρα

1. Επαρκής γενικός εξαερισμός με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός ζωνών εργασίας με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.

2. Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα ( μη κλιματισμένου) και σύγχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.

3.  Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα στο πλησιέστερο δυνατό σημείο προς την πηγή τους.

4.  Επι8υμητη είναι η ύπαρξη και λειτουργία κλιματιστικών στους χώρους εργασίας , όταν αυτό είναι δυνατό.

5.  Θερμομόνωση , βάψιμο με λευκό χρώμα , βρέξιμο της πλάκας ή στέγης.

6.  Κατασκευή σκίαστρων.

7.  Μόνωση των πηγών θερμότητας.

Γ. Ομάδες υψηλού κινδύνου

Κατά τους θερινούς μήνες οι εργαζόμενοι, που με τη γνωμάτευση Γιατρού Εργασίας ανήκουν σε μια από τις παρακάτω ομάδες υψηλού κινδύνου, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και συνίσταται η απόχη τους από την εργασία για το χρονικό διάστημα της επικράτησης συνθήκη καύσωνα.

Καρδιοπαθείς : με στεφανιαία νόσο βαλβιδοπάθειες , μυοκαρδιοπάθειες.

Πνευμονοπαθείς: με αναπνευστική ανεπάρκεια , πνευμονικό εμφύσημα , άσθμα.

Εργαζόμενοι με : σακχαρώδη διαβήτη , χρόνια νεφρική ανεπάρκεια , διαταραχές της υπατικής λειτουργιάς , του θυρεοειδούς και της αρτηριακής πίεσης , αναιμία , ψυχικά νοσήματα , δερματοπάθειες παχυσαρκία.

Εργαζόμενοι που παίρνουν φάρμακα : διουρητικά , αναστολείς ιόντων ασβεστίου , αντιχολινεργικά , ψυχοφάρμακα , αντιεπιληπτικά , αντιδιαβητικά ορμόνες.

Εγκυμονούσες

 

Με την εξαγγελία επικράτησης συνθηκών καύσωνα πρέπει επίσης να παρθούν τα ακόλουθα μέτρα :

§  Μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες από τις 12:00 έως τις 15:00.

§  Μείωση της απασχόλησης σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους , όπως μηχανοστάσια , χυτήρια , υαλουργίες , κεραμοποιούς , ναυπηγικές εργασίες κλπ. από τις 12:00 έως τις 15:00.

§  Μείωση των ιδιαίτερα βαρέων εργασιών .

Δ. Παροχή πρώτων Βοηθειών σε περίπτωση Θερμικών Διαταραχών

Για την αποφυγή και πρόληψη των σοβαρών θερμικών διαταραχών , η καλύτερη συμβουλή για τον εργαζόμενο είναι να μάθει να αναγνωρίζει τα πρώιμα συμπτώματα όπως δυσφορία , εξάντληση , πονοκέφαλο , ίλιγγο κλπ. και να το αναφέρουν στους υπεύθυνους  πριν αυτά γίνουν έντονα .Σε περίπτωση θερμοπληξίας οι πρώτες βοήθειες  που χρειάζεται να προσφερθούν , μέχρι την άφιξη του γιατρού είναι :

§  Κατάκλιση του αρρώστου κάτω από σκιά, σε δροσερό μέρος.

§  Αφαίρεση ρούχων/ ψύξη του σώματος του με κρύο νερό ή με περιτυλίξεις μ ε βρεγμένα σεντόνια ή πετσέτες.

§  Ελαφρές εντριβές στα κάτω άκρα με κινήσεις προς την καρδιά .

§  Χορήγηση δροσερών υγρών και αλατισμένου νερού( μισό κουτάλι αλάτι σε ένα ποτήρι νερό).

Ε. Πρακτικές Συμβουλές για την αποφυγή Θερμικών διαταραχών

§  Άφθονη κατάποση υγρών. Η κατανάλωση τους πρέπει να είναι μεγαλύτερη από εκείνη που σταματάει  τη διψά.

§  Σε περιπτώσεις μεγάλης εφίδρωσης , συνίσταται η πόση ελαφρά αλατισμένου νερού και η κατανάλωση περισσότερων αλατισμένων φαγητών.

§  Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και δεν πρέπει να περιλαμβάνει πολλά λίπη και βαριά γεύματα.

§  Τα ρούχα πρέπει να είναι ελαφρά και άνετα , φτιαγμένα από πορώδες ύφασμα ( π.χ. βαμβακερό) , γιατί έτσι διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. 

   Σ.Α.Σ Ε.Η.Ε