Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης δασικών πυρκαγιών.

       Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ισπανική εταιρεία έχει αναπτύξει μια τεχνολογία εξ' αποστάσεως ανίχνευσης πυρκαγιών, την οποία έχει εξελίξει και εφαρμόσει μεταξύ άλλων σε δασικές περιοχές. Η τεχνολογία είναι ενσωματωμένη σε ειδική κάμερα η οποία επιτρέπει την ανίχνευση πυρκαγιών σε μόλις 3 λεπτά από την έναρξή τους και σε αποστάσεις έως 13 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ισπανική εταιρεία αναζητά επιχειρήσεις ή φορείς που έχουν υπό την επίβλεψή τους δασικές εκτάσεις (πχ. πυροσβεστική), βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κρίσιμες εγκαταστάσεις, πετροχημικές βιομηχανίες κλπ. που αναζητούν συστήματα για έγκαιρη προειδοποίηση έναντι πυρκαγιών ή παράνομων καύσεων και εκπομπών ρύπων. Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η καταστροφή μεγάλων δασικών εκτάσεων από φυσικά αίτια, ατυχήματα ή δολιοφθορά, πέρα από τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις και απώλειες ανθρώπινων ζωών, επηρεάζει διαχρονικά μια περιοχή. Ενδεικτικά, κατά την περίοδο των φθινοπωρινών βροχών, η ανυπαρξία βλάστησης, που με τις ρίζες της κρατά το χώμα, χείμαρροι ξεχύνονται από ορεινές περιοχές και προκαλούν πλημμύρες σε αγροτικές και αστικές περιοχές, καταστροφές σε οδικά δίκτυα κλπ. Στην ακραία περίπτωση των πυρκαγιών του 2007, το κόστος ήταν 84 ανθρώπινες ζωές, 2.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης (δάσος, και αγροτεμάχια), 2.000 καμένα σπίτια και άλλα κτίσματα και συνολικές ζημιές που έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ. Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες καταστροφές είναι καίριας σημασίας η έγκαιρη και ακριβής ανίχνευση της πυρκαγιάς, προτού εξαπλωθεί σε μεγάλη έκταση και δυσκολέψει ο έλεγχός της.

 

   Ισπανική εταιρεία έχει αναπτύξει μια τεχνολογία εξ’ αποστάσεως ανίχνευσης πυρκαγιών, την οποία έχει εξελίξει μεταξύ άλλων σε δασικές περιοχές. Η τεχνολογία είναι ενσωματωμένη σε ειδική κάμερα η οποία επιτρέπει την ανίχνευση πυρκαγιών σε μόλις 3 λεπτά από την έναρξή τους και σε αποστάσεις έως 13 χιλιόμετρα κατά τα διάρκεια της ημέρας.

      Η τεχνολογία βασίζεται στην ανίχνευση αιωρούμενων μικροσωματιδίων τα οποία παράγονται κατά την καύση. Το σύστημα τοποθετείται σε καίρια σημεία με μεγάλη κάλυψη και πάνω από το ύψος των δέντρων.

     Ένας πομπός Μοναδικής Ηλεκτρομαγνητικής Ακτίνας (SingularElectromagneticBeam-SEMB) φωτίζει τον ορίζοντα καλύπτοντας και τις 360 μοίρες ή τη γωνία πεδίου που πρέπει να μετρηθεί. Υπό κανονικές συνθήκες, η ακτίνα δεν συναντά εμπόδιο στην πορεία της δεν συναντά εμπόδιο στην πορεία της και δεν ανακλάται. Όταν υπάρχει πυρκαγιά και παράγονται μικροσωματίδια, αυτά ανακλούν την ακτινοβολία, μέρος της οποίας επιστρέφει πίσω στην πηγή. Εκεί ένας οπτικός αισθητήρας ακριβείας καταγράφει το σήμα και το στέλνει στο κέντρο ελέγχου ή/ και σε κινητό τηλέφωνο.

Η ειδική κάμερα ενσωματώνει όλα εκείνα τα υποσυστήματα που της επιτρέπουν την ταχύτερη και καλύτερη αξιολόγηση πιθανών κινδύνων. Πέρα από τον πομπό SEMB και τον εξαιρετικά ευαίσθητο αισθητήρα, περιλαμβάνει ένα ηλεκτρονικό σύστημα με την χρήση 5 μικροεπεξεργαστών που διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες. Μία οπτική κάμερα ακριβείας λαμβάνει αυτόματα φωτογραφίες της περιοχής όταν ανιχνεύεται πυρκαγιά, τις οποίες στέλνει στους χρήστες για καλύτερη αξιολόγηση του κινδύνου. Το σύστημα χρειάζεται μέχρι 20W ισχύος για να λειτουργήσει, τα οποία μπορούν να παραχθούν με την χρήση ενός μικρού φωτοβολταικου ή ανεμογεννήτριας, σε συνδυασμό με στοιχεία αποθήκευσης (μπαταρίες). Τις πληροφορίες που λαμβάνει το σύστημα μπορεί να τις στέλνει στο κέντρο είτε μέσω WiFiείτε μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Σε περιπτώσεις μειωμένης κάλυψης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί δορυφορική σύνδεση η σύστημα TETRA. Για βιομηχανική χρήση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δίκτυο Zigbee. Επιπλέον είναι εξοπλισμένο με γυροσκόπια για να αντισταθμίζει τις απώλειες στην ακρίβεια των μετρήσεων σε περίπτωση ισχυρών ανέμων. Το σύστημα μπορεί να παραμετροποιηθεί για κάθε τοποθεσία που θα εγκατασταθεί, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες μικροκλίματος στην περιοχή και να αποφεύγονται λανθασμένοι συναργεμοί.

      Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η ισπανική εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ανοιχτά βιομηχανικά περιβάλλοντα για την έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών, ιδιαιτέρα σε κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως πετροχημικές βιομηχανίες και χώρους αποθήκευσης υδρογονανθράκων. Η κάμερα μπορεί να τοποθετηθεί ψηλότερα από τα κτήρια ώστε να μπορεί έγκαιρα να ανιχνεύει πιθανή πυρκαγιά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση και εντοπισμό παράνομων εκπομπών αερίων ρύπων από εργοστάσια, εμπορικά πλοία κλπ. Ή  εκπομπές οργανικών ουσιών σε σιλό δημητριακών και εργοστάσια ζωοτροφών. Επιπλέον, με την χρήση λέιζερ αντί για SEMB, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές εφαρμογές και κυρίως για την ανίχνευση νεφών που ενδεχομένως παράγονται κατά τη διάρκεια βιολογικού πολέμου.

       Η ισπανική εταιρεία αναζητά επιχειρήσεις η φορείς που έχουν υπό την επίβλεψή τους δασικές εκτάσεις (π.χ. πυροσβεστική, δασαρχεία), βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κρίσιμες εγκαταστάσεις, πετροχημικές βιομηχανίες κλπ που αναζητούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών η παράνομων καύσεων και εκπομπών ρύπων για να ενσωματώσουν τα συστήματά της μέσω εμπορικής συμφωνίας με τεχνική βοήθεια.

Πηγή: Σύγχρονη Τεχνική Επιθεώρηση

Για τον Σ.Α.Σ  Ε.Η.Ε

                                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο   Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΤΣΙΒΓΟΥΛΗΣ Ι.                                 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Δ.